perjantaina, helmikuuta 02, 2007

Pohdintaa väreistä

Kävin lukaisemassa Mielityn mielenkiintoisen jutun ja innostuin kirjoittelemaan hänen kommenttilaatikkoonsa oikein urakalla. Tajusin sitten, että jututhan voisi kirjoittaa ihan omaankin blogiin ja jättää kommenttilootan terrorisoinnin väliin. Tänään pohdinkin, mitä sininen, valkoinen ja harmaa minulle merkitsevät.

Sininen

Ala- asteella sininen oli lempivärini ja olenkin luultavasti saanut siitä jonkin asteisen yliannostuksen. Nyt helmikuussa 2007 pidän sinisistä sävyistä kuitenkin enemmän kuin muutamia vuosia takaperin. Edelleenkään en voi sietää sähkön-, partion- enkä useimpia vaaleansinisiä.

Tummansininen talvitakki on ainoa omistamani sininen vaate.
Sinisiä puuvillakankaita minulla sen sijaan on varastossa enemmän kuin tarpeeksi johtuen juuri ala- asteiän innostuksesta.
Halusin etsiä myös eniten käytössä olevan sinisen esineeni. Löysinkin yhden sijasta neljä( hyvä on, arabia muki ei ole käytössä, mutta se sopi niin hyvin joukkoon mukaan, etten tohtinut jättää sitä kuvasta). Kuvaan tahtoi mukaan myös kaunein omistamani sininen asia. Kaulakoru, joka on värinsä tähden jäänyt liian vähälle käytölle. Pidän korun väristä, mutta se ei sovi kovinkaan moniin vaatteisiini.

Tunnetasolla sinineen on minulle rauhoittava väri. Joskus isona haluaisin mummonmökkiini tornihuoneen, joka olisi sisustettu vain ja ainoastaan tummahkoilla sinisillä ( ei sähkönsinistä kiitos). Siellä voisin köllötellä tyynyvuoren päällä, lukea hyvää kirjaa, kuunnella Leonard Cohenia ja torkahtaa.

Valkoinen ja harmaa

Värit joutuivat yhteiskäsittelyyn, koska ne eivät herätä minussa samanlaisia tunteita kuin sininen. Pidän valkoisesta luonnossa, lumena, pilvinä, kasvien kukintoina. En kuitenkaan osaa käyttää valkoista, en ole koskaan osannut. Syynä voivat osaltaan olla äitini kiellot hankkia vaaleita, saatika vitivalkoisia vaatteita. Menevät kuulemma likaiseksi. Äitini harmistukseksi olen saanut kummitädiltäni paljon valkoisia vaatekappaleita tuliaisina maailmalta. En ole oikein niissäkään viihtynyt. Viime aikoina olen alkanut suhtautua valkoiseen aivan uudella tavalla. Valkoinen on arvokasta, koska sen voi aina värjätä, ellei se sitten ole täyttä tekokuitua.

Harmaata inhosin pitkään ilman, että olisin osannut kertoa, miksi. Viime syksystä lähtien olen ihmetellyt, kuinka olen alkanut ihastella yhä useampia harmaita lankoja juuri niiden värin vuoksi. Orastavaa kiinnostusta häiritsee hieman sama ongelma, kuin harmaata kohtaa tuntemaani inhoa, en tiedä, miksi yhtäkkiä useimmat harmaat näyttävät minusta hyviltä. Jos en olisi langanostolakossa, ja jos minulla olisi joku vaate, jonka kanssa voisin harmaata käyttää, hankkisin just-nyt-heti kid silk hazea värissä smoke, just perfect.

7 kommenttia:

musta lammas kirjoitti...

Todella ihana harmaan sävy! Näytää tinalta tai joltain...
Minulle harmaa (paitsi villansävy, lähinnä sukissa sekin) oli pitkään pannassa. Johtuu varmaan siitä, että yläastevuosinani kaikilla oli meleeratun harmaata eri sävyissä, ja sitten joku vuosi harmaa&pinkki oli muodikas väriyhdistelmä (minusta ihan kauhea). Mutta kuinka ollakaan, vaikka olen vastustanut harmaan paluuta, ostin vähän ennen joulua harmaan topin. Kai se muoti vaikuttaa alitajunnassa, vaikkei sen orjaksi tunnustautuisikaan... :)

...ja ehkä minäkin voisin siirtyä oman blogin puolelle.

uhoava gnu kirjoitti...

Mukava kirjoitus.
Vähän samoja tunteita minullakin näitä värejä kohtaan, tosin valkoisesta (varsinkin villasta) olen alkanut tykkäämään viime aikoina...
Taidanpa lainata ideaasi tähän värienpohdiskelupostaukseen tuonne omankin blogin puolelle. :)

hanna-h kirjoitti...

Minäkin periaatteessa pidän tumman harmaista sävyistä, mutta luulen että kartan harmaata sen saaman "imagon" vuoksi. Itselläni ainakin harmaa yhdistyy liian helposti keinutuolimummoon kutomassa tylsän harmaata sukkaa..
Mutta kaikenkaikkiaan olen jo murtanutkin näitä ennakkoluulojani harmaata kohtaan, ostin taannoin jopa harmaat housut ja lankaakin ;) Mieluummin kuitenkin tummia harmaita kuin vaaleita. (ainiin ja onhan minulla ihana, harmaa kissa :D)

Maarit kirjoitti...

Mukava postaus, minäkin voisin lainata ideaa oman blogini puolelle.

joko kirjoitti...

heh, juuri ostin viime viikolla harmaata kid silk hazea! :)
minullakaan ei farkkujen lisäksi sinistä taida vaatekaapista löytyä. välillä tuntee itsensä omituiseksi suomalaiseksi kun ei sinisestä niin tykkää.
valkoinen ja harmaa taas on alkanut miellyttää enemmän silmää viime aikoina.

juuli kirjoitti...

Harmaahan sopii kaiken kanssa. Sanoo eräs, jonka lähestulkoon kaikki vaatteet on harmaan eri sävyjä, ja joita elävöitetään milloin minkin huivin tai puseron voimalla.

juuli kirjoitti...

---siis milloin minkin VÄRISEN puseron ja huivin voimalla. Näin ei melkein koskaan tarvitse miettiä mikä sopii minkin kanssa, koska harmaaseen sopii kaikki.