perjantaina, maaliskuuta 17, 2006

Esihistoriaa

Erehdyin toissapäivänä katsomaan teemalta maan povesta- ohjelmaa. Nyt on sitten koluttu museoviraston sivut, finnica ja googletettu muutama muukin tiedonjyvä isovanhempieni kotikylän historiasta. Kesämökkimme ja äitini lapsuudenkodin maisemissa on Pyhävuori- niminen vuori. Joskus lapsena kävimme retkellä äiti, veljeni ja minä vuoren huipulla katsomassa kivimuodostelmaa, jossa kivien sanottiin olevan ympyrämuodostelmassa. En muista löysimmekö paikkaa. Muistan kyllä tiputtaneeni maahan suolapähkinöitä hirville:)

Viime kesänä kiinnostuin aiheesta uudelleen ja kyselin isovanhemmiltani paikan historiasta. He kertoivat, että 60- luvulla läheiseltä pellolta olisi löytynyt muinaisesineitä. En muista nyt aivan tarkasti minkälaisia. Löytöjen takia paikalla oli käynyt jotain porukkaa etsimässä uhrikiveä, jota ei kai kuitenkaan koskaan löytynyt. Tästä innostuneena kiipesin Pyhävuorelle tutkimaan kivimuodostelmaa. Karhua peläten tutkiskelin ympäristöä, mutta en havainnut mitään silmiinpistävää.

Asia pääsi unohtumaan, mutta nyt ohjelmaa katsottuani innostuin uudelleen. Olen päättänyt ottaa selvää, mitä pellolta oli löytynyt ja miltä ajalta löydöt olivat. Paikannimistö viittaa mielestäni mahdolliseen asutukseen. Voin toki olla väärässäkin, mutta minusta olisi mukava tietää, miten entisajan ihmiset ovat eläneet alueella, joka merkitsee minulle hyvin paljon.

Neulomukset jumittavat. Huivi on jo niin leveä, että kerrokset alkavat olla tuskastuttavan hitaita:(

1 kommentti:

Mielitty kirjoitti...

Maan povesta-sarja on todella hyvin tehty. Sarjassa on käsitelty mielenkiintoisia asioita vhän eri näkökulmista kuin tavallisesti. En itse nähnyt perjantain jaksoa, mutta onneksi se tulee huomenna uusintana.